Новини освіти

В повітрі запахло «карантином»

27 грудня 2011 - Адміністратор

 В повітрі відчувається швидке наближення зимових холодів. Ви вже, напевно, дістали з далеких шухляд і схованок теплий одяг, коробки з ліками, зв’язки часнику та торбини, набиті лимонами. Нажаль, ні вчора, ні сьогодні, ні завтра ці ретельні приготування не допоможуть: раптово всюди почнуть говорити про епідемію грипу та карантин. І хоча нас завіряють, що карантин – явище тимчасове, всі ми згадуємо минулий рік, коли це «тимчасове» затягнулося на цілий місяць. А разом з цим невиконана шкільна програма, хаотичне самостійне навчання як результат - неповні знання у дітей.
В цьому році Міністерство освіти пропонує не переривати навчання під час карантину, а використовувати можливості дистанційної освіти. Але, незважаючи на беззаперечну зручність та ефективність електронного навчання, його використання до сьогоднішнього часу було пов’язано з певними труднощами.
Педагоги пояснюють своє небажання навчати дистанційно складністю електронних програм і відсутністю досвіду роботи з подібними системами. Ще однією важливою проблемою було збереження персональних даних від стороннього втручання. І чи не найболючішим поставало питання ціни: послуги дистанційного навчання від багатьох компаній обходяться школам у значну суму.
Думаю, ви продовжите цей список своїми спостереженнями. Але так було раніше. Час вносить свої корективи, і вже ні у кого не викликає сумнівів той факт, що Інтернет-простір став невід’ємною частиною життя людини.
Зараз вирішення основних проблем переходу середньої освіти на дистанційне навчання запропоноване Всеукраїнською освітньою мережею «Щоденник.ua».
Закрита на карантин школа ще не свідчить про відсутність уроків і необхідних для повноцінного освітнього процесу заходів. За допомогою ресурсу «Щоденник.ua» вчитель може проводити уроки, класні години та батьківські збори, відправляти домашнє завдання та перевіряти рівень знань учнів у режимі он-лайн.
А для додаткового вивчення вчитель може розміщувати на сайті фрагменти підручників, презентації, схеми, аудіо- та відеофайли, давати посилання на корисні ресурси. Або учень самостійно може знайти все необхідне в розділі «Електронна бібліотека» ресурсу «Щоденник.ua».
Найважливіше, що перевіряти здобуті учнями під час дистанційного навчання знання учитель може на сторінках освітньої мережі. Для цього в тестовому конструкторі він створює самостійні та контрольні роботи. А організувати та структурувати навчальний процес учителю допомагають електронний журнал та щоденник.
Та чи не найбільшою проблемою карантин стає для випускників, навчальний рік яких і так значно скорочено через проведення «Євро - 2012». Складати ЗНО, від якого повністю залежить майбутнє одинадцятикласників, будуть вже в середині травня. Часу обмаль – саме тому навіть під час карантину учні 11-х класів можуть готуватися до ЗНО на освітньому сайті «Щоденник.ua». В розділі «ЗНО» випускники мають можливість проходити тести з предметів у режимі он-лайн, а програма автоматично порахує набрану кількість балів.
В Україні з «Щоденник.ua» навчаються вже більш ніж 600 000 українських вчителів, учнів і батьків. Зручний функціонал освітнього сайту дозволяє під час карантину оптимізувати систему навчання та надавати учням знання на високому рівні, без скорочених тем, невивченого матеріалу та темних плям. Тому для 6100 шкіл в Україні карантин вже не стане на заваді якісної освіти.


Дізнатися більше про можливості дистанційного навчання під час карантину можна за цим посиланням - http://company.shodennik.ua/presscenter/6354

Ірма Чачанідзе

Рейтинг: 0 Голосов: 0 2499 переглядів

Немає коментарів. Ваш буде першим!